8 - 11
Φεβρουαρίου 2019  METROPOLITAN EXPO 
ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ!

HORECA Coffee Events

Η σκηνή της ελληνικής καφεστίασης στη HORECA 2018!

Πόλος έλξης για τους επαγγελματίες της καφεστίασης έγιναν και φέτος τα Coffee Events της HORECA με διαδραστικές παρουσιάσεις, επιδείξεις και ομιλίες με επίκεντρο τον καφέ, καθώς και τεχνικές και νέες τάσεις που κυριαρχούν στην ελληνική και διεθνή σκηνή.

Δευτέρα 12/02

Με έμφαση στην εκπαίδευση!
Το χρήσιμο σεμινάριο για τοΤea Pairing από τον Δημήτρη Παινέση (Ελλαφρίκ) άνοιξε την τελευταία ημέρα των Coffee Events θέλοντας να δώσει έμφαση στον τόσο σημαντικό τομέα του τσαγιού. Στη συνέχεια, ο Κώστας Καλαφατάς (Samba Cafe) κατέγραψε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο επαγγελματίας για την ετικέτα του καφέ ενώ η εισήγηση του Παναγιώτη Νίκα (Cofeexpert) για την εκπαίδευση του προσωπικού έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να λύσει απορίες πάνω στο τόσο φλέγον θέμα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση και ανάλυση του Νίκου Ψωμά (Mokka) σχετικά με τις συνέπειες της Κλιματικής αλλαγής στον καφέ.
HORECA Coffee Events - Δευτέρα

Από αριστερά: Οι νικητές Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Greek Barista:Ειρήνη Δασκαλοπούλου (2η), Μιχάλης Κατσιαβός (1ος), και Χρήστος Σωτήρος (3ος)!

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Greek Barista SCA Greece - Tελικός
Ο διαγωνισμός που έχει πλέον θεσπιστεί ως θεσμός για τους baristas ανά την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου ανάμεσα σε πλήθος θεατών που μοιράζονταν την ίδια αγωνία με τους τους διαγωνιζόμενους για το τελικό αποτέλεσμα. Υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, απόλυτη εξοικείωση με τον καφέ ως υλικό και διάθεση για διάκριση ήταν τα απαραίτητα συστατικά τελειότητας που αναζητούσε στους φιναλίστ η κριτική επιτροπή. Έτσι, για το 2018, ο τελικός του Greek Barista ανέδειξε πρώτο τον Μιχάλη Κατσιαβό, δεύτερη την Ειρήνη Δασκαλοπούλου και τρίτο τον Χρήστος Σωτήρος.

Κυριακή 11/02

Αποκωδικοποιώντας το Hand Brew!
Η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων στο stage των Coffee Events ήταν αφιερωμένη στην απόλυτη τάση της εποχής, το hand brew και όπως ήταν αναμενόμενο, ο χώρος κάτω από το stage ήταν κατάμεστος από επαγγελματίες της καφεστίασης. Με πρώτη την αναλυτική εισήγηση Cold Brew: Εμφιαλωμένο & Nitro coffee (X. Σωτήρος / Nestlé, Η. Στεργιάδης / Κawacom, Γ. Αλανιάδης / Coffee Island) και αμέσως μετά την παρουσίαση για το Ψηφιακό Μέλλον του Hand Brewing (Κωνσταντίνος Μπλέτσος / Mr Bean Coffee Roasters), το πλήθος των επαγγελματιών που παρακολούθησε τα σεμινάρια, συμμετείχε με ερωτήσεις και είχε τη δυνατότητα να πάρει απαντήσεις από τους πλέον καταξιωμένους του χώρου.
HORECA Coffee Events - Κυριακή

1. Aπό αριστ.: Κυριάκος Τσαπέπας, Δημήτρης Μπούκουρης και Μιχάλης Καραγιάννης 2. H Tania Konstantinova διαγωνίζεται στο Βrewer's Cup

Πανελλήνια Πρωταθλήματα SCA: Brewer’s Cup και Latte Art
Στο διαγωνιστικό μέρος της Κυριακής, τις εντυπώσεις κέρδισαν τα δρώμενα και στα δύο πρωταθλήματα του SCA Greece που πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία! Με πληθώρα συμμετοχών και οι δυο, ο τελικός του Brewer’s Cup χαρακτηρίστηκε από το καταρτισμένο επίπεδο ενώ ο τελικός του Latte Art από τις αριστοτεχνικές δημιουργίες. Νικητές στο Brewer’s Cup είναι οι: Στάθης Κορέμτας, Νίκος Θεοδωρής, και Γιώργος Δεληχρήστος. Στο πρωτάθλημα του Latter art πρώτος αναδείχθηκε ο Μιχάλης Καραγιάννης, δεύτερος ο Δημήτρης Μπούκουρης και τρίτος ο Κυριάκος Τσαπέπας. Μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκατοντάδες θεατών μοιράστηκαν την αγωνία των διαγωνιζομένων, ξεσπώντας κατά την αναγγελία των νικητών σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα!

Σάββατο 10/02

Όλα για το σύγχρονο barista!
Τα πιο βασικά πεδία της απαραίτητης γνώσης για το σύγχρονο barista αποτέλεσαν το αντικείμενο των Coffee Events που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου. Η ημέρα ξεκίνησε με το άκρως ενδιαφέρον σεμινάριο Coffee Pairing από τους Βασίλη Δεληλίγκα (Jacobs Espresso), Απόστολο Πλαχούρα και Αλέξανδρο Παναγούλια (Nespresso). Στη συνέχεια, η εισαγωγή στην Αρωματογνωσία από τον Γιάννη Ταλούμη (TAF COFFEE) κέρδισε την προσοχή του κοινού ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με μια στοχευμένη παρουσίαση για τη Γευσιγνωσία του καφέ & Cupping όπου εισηγητές ήταν οι: Π. Σπυρόπουλος, Αιμίλιος Κυπριώτης / Cafe del doge, Cupping: K. Βαλλιάνος / Volcafe, Κ. Εξωμενίδης / Ρούπας, Ι. Δρίτσας / Dritsas Coffee.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Coffee in good spirits / SCA Greece - ΤΕΛΙΚΟΣ
Με προέλευση από όλη την Ελλάδα, οι διαγωνιζόμενοι στον τελικό του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Coffee in good spirits απέσπασαν τα χειροκροτήματα του πλήθους των επαγγελματιών της καφεστίασης που έδωσαν το “παρών” στον διαγωνισμό. Με τους κριτές να έχουν ένα δύσκολο έργο χάρη στις υψηλές επιδόσεις των διαγωνιζομένων, ο τελικός ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Νικητές αναδείχτηκαν οι Eμμανουήλ Μαμάκης, πρώτος, Δημήτρης Μπαϊγκούσης, δεύτερος και Γιώργος Αγγελάκης, τρίτος. Την απονομή έκανε ο Δ/νων Σύμβουλος των Coffee Islands, Κων/νος Κωνσταντινόπουλος, ενώ ο νικητήριος καφές περιείχε gin, βερμούτ, ελαιοζάχαρα και espresso.

HORECA Coffee Events - Saturday

1. Eμμανουήλ Μαμάκης, 2. Δημήτρης Μπαϊγκούσης, 3. Γιώργος Αγγελάκης

Παρασκευή 09/02

Τα οφέλη του micro-roasting 
Η πρώτη ημέρα των Coffee Events άνοιξε με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εισήγηση-παρουσίαση από τους Φώτη Λέφα των Coffee Lovers και Γιάννη Γκουρζιάν της Eighteenscreen Micro Roastery και μέλος της Hellenic Barista Association. Στο μικροσκόπιο των καταξιωμένων ειδικών μπήκε το micro-roasting και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει σε μια επιχείρηση καφεστίασης. Σε μια διαδραστική παρουσίαση αναλύθηκαν όλοι οι παράμετροι που συμβάλλουν στην απόλυτη αξιοποίηση της τεχνικής και απαντήθηκαν οι απορίες του κοινού που συμμετείχε ζωηρά με ερωτήσεις και απορίες. Ο ημιτελικός της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Greek Barista από τον SCA Greece χαρακτηρίστηκε από το μεγάλο αριθμό συμμετοχών baristas από όλη την Ελλάδα και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από το χώρο της καφεστίασης. 
HORECA Coffee Events - Παρασκευή

1. Η διαγωνιζόμενη Ειρήνη Δασκαλοπούλου στους ημιτελικούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Greek Barista , 2. Κατάμεστος ο χώρος των Coffee Events

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Greek Barista/ SCA Greece – HMITEΛΙΚΟΣ
Ο ημιτελικός της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Greek Barista από τον SCA Greece χαρακτηρίστηκε από το μεγάλο αριθμό συμμετοχών baristas από όλη την Ελλάδα και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από το χώρο της καφεστίασης. Οι προκριθέντες N. Μπουρμπάκης, Χρ. Σωτήρος, Μ. Κατσαβός, Ε. Κουλελή, Ε. Δασκαλοπούλου και Γ. Μωραΐτης στον τελικό ξεχώρισαν για την άρτια τεχνική, τους σωστούς χειρισμούς του προϊόντος και βέβαια το... αποτέλεσμα!