8 - 11
Φεβρουαρίου 2019  METROPOLITAN EXPO 
ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ!

Ελληνικό Πρωινό από το ΞΕΕ

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας παρουσιάσε στη HORECA 2018 τις νέες περιοχές που εντάχθηκαν κατά το τελευταίο έτος στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», μέσα από τα προϊόντα και τα χαρακτηριστικά τους εδέσματα.

Κυριακή 11/02

Οι περιοχές Πόρος, Πρέβεζα και Πάρος παρουσιάσαν τα πρωινά τους
Δεύτερη και τελευταία μέρα παρουσιάσεων για το «Ελληνικό Πρωινό» που έκλεισε με τα πρωινά του Πόρου, της Πρέβεζας και της Πάρου. Την παρουσίαση «άνοιξε» το πρωινό του Πόρου, με τοπικά πιάτα, όπως δίπλες με πορτοκάλι και λεμόνι, κέικ λεμονιού, λουκάνικα με λεμόνι, αρτοποιήματα με κριθάρι, ψωμί σταρένιο ψημένο σε χωριάτικο φούρνο και πολλά ακόμη, ενώ ακολούθησε η Πρέβεζα, με τον κ. Πίττα να υπογραμμίζει ότι «η Ήπειρος υπήρξε από τις πρώτες περιοχές όπου τα καταλύματα ενέταξαν τα τοπικά προϊόντα και εδέσματα στο μενού τους -πρωινό και βασικά γεύματα- και ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει από τις υψηλότερες συμμετοχές ξενοδοχείων στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό». Τι έδειξε η Πρέβεζα στους παριστάμενους; Ζυμαρόπιτες, μπλατσάρες, γαλατόπιτες, μακαρονόπιτες, χαλβάς αλευρίσιος, αυγοτάραχο από τον Αμβρακικό και πολλά ακόμη λαχταριστά εδέσματα. Τελευταία παρουσίαση του «Ελληνικού Πρωινού», η πρόταση της Πάρου. Οι παριανές κρίθινες κουλούρες, η κάππαρη, ο μπακλαβάς χωρίς φύλλο, οι μαρμελάδες, τα τοπικά τυριά πρωταγωνίστησαν σε μια απολαυστική πρόταση-εμπειρία που ενθουσίασε τους επαγγελματίες. Μάλιστα, ζωντανά μπροστά στο κοινό, παρασκευάστηκε τοπική πίτα με παριανό χορτάρι κάλφα, με σπανάκι, γραβιέρα και λαδοτύρι, ενώ οι πάντες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα εδέσματα επιτόπου και να αποκτήσουν προσωπική άποψη. Ολοκληρώνοντας τις παρουσιάσεις του για ακόμα μια φορά στο πλαίσιο της HORECA, το «Ελληνικό Πρωινό» έδειξε τη δυναμική και τις προοπτικές του, αναδεικνύοντας στους επαγγελματίες της φιλοξενίας την προστιθέμενη αξία που προσδίδει η προσθήκη τοπικών γεύσεων και εδεσμάτων στις υπηρεσίες των καταλυμάτων τους.
HORECA Greek Breakfast - Sunday

1.2. Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του "Ελληνικού Πρωινού" Πόρου και Πρέβεζας αντίστοιχα

Σάββατο 10/02

Πλήθος επαγγελματιών κατέκλυσαν το περίπτερο του "Ελληνικού Πρωινού", όπου παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας τα πρότυπα πρωινά της Ίου, Μήλου και Καλύμνου. Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την Ίο, ο εμπνευστής του Ελληνικού Πρωινού, κ. Γιώργος Πίττας, αναφέρθηκε στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό μέσω της συγκεκριμένης δράσης, και μάλιστα πριν από οκτώ χρόνια, μεσούσης της κρίσης, με δειλά αρχικά και πιο σίγουρα στη συνέχεια βήματα. «Η αυτοπεποίθηση των παραγωγών, η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αύξηση της επισκεψιμότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν στη συνεισφορά του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», τόνισε ο κ. Πίττας. Όσον αφορά το πρωινό της Ίου που άνοιξε το πρόγραμμα των παρουσιάσεων, βασίστηκε σε τοπικές γεύσεις μαρμελάδας, μήλο, καρότο, κολοκύθα, αλλά και αρμυρίκι, χαρουπόψωμα, παξιμάδια και πολλά ακόμα, που εντυπωσίασαν το κοινό.
Ελληνικό Πρωινό: Ξεκίνησε η παρουσίαση των νέων περιοχών

1. Παρουσίαση του πρωινού της Καλύμνου 2. Χαρακτηριστικά εδέσματα του νησιού της Μήλου

Ξεχωριστά προϊόντα, τοπικές συνταγές
Εκτός από τις γεύσεις της Ίου, οι επισκέπτες, ανάμεσά τους και επίσημοι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τα πρωινά της Καλύμνου και της Μήλου. Στη δεύτερη περίπτωση, το πρωινό του κυκλαδίτικου νησιού προβλήθηκε το καλοκαίρι μέσω της πρωτοβουλίας Delicious Μήλος, από δύο νέους επιχειρηματίες τον κ. Βασίλη Παπίκινο και την κ. Ειρήνη Ψαθά. Πιταράκια, ματσόγαλο, λαδένια, μανουρένια, κρεατένια, ψωμί με γλύνα και πολλά ακόμα τοπικά εδέσματα κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού. Τα ψωμιά που παρουσιάστηκαν παρασκευάστηκαν από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, ενώ παρούσα στη σημαντική εκδήλωση ήταν και η κ. Φλώρα Τούρλου, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδόχων Μήλου. Τέλος, τα πιάτα και τα προϊόντα που έκλεψαν τις εντυπώσεις στο "Πρωινό της Καλύμνου" ήταν το κρασοτύρι, οι κουλούρες, οι χταποδοκεφτέδες, τα παξιμάδια από χαρούπι, το γαλακτομπούρεκο κ.ά.